Löpteknik och löpartips för nybörjare och motionärer

Det finns många sätt att variera löpning på. Men grunden till en bra löpteknik är viktig för att minska risken för skador. Det är också viktigt att variera sin löpträning med olika typer av pass typ distans, intervaller av olika slag, backträning, tempoträning samt även blanda lätta pass med hårda pass.

Hårt pass ena dagen = lätt pass nästa dag eller vila från träningen. Även längden på passen kan varieras. Men glöm inte att värma upp – extra viktigt inför lite hårdare pass.

Är du nybörjare i löpning?

Är du nybörjare i löpning är det viktigt att du börjar försiktigt och blandar löpning med gång eftersom du successivt behöver vänja kroppen vid den belastning som löpning ger. Det är också bra att komplettera med löpstyrka som stärker upp hållningsmusklerna samt lite löpteknik för att få ett bra och effektivt löpsteg.

Börja med en onlinekurs där du kommer igång med löpning på rätt sätt. I kursen följer du ett noggrant utformat program för nybörjare.

Löparkurs online. Kom igång med löpning.

Beställ onlinekursen ”BasicRun” Kom igång med löpning och få professionell vägledning från start till mål. Kursen innehåller 20 kompletta träningspass i 8 veckor inkl löpteknik och löpstyrka.

Kundrecensioner onlinekurs ”BasicRun”

Tips till dig som vill börja springa finns i blogginlägget ”Löpning för nybörjare – 10 tips”

Blogginlägg om löpning

Komplettera löpningen med styrka, balans och rörlighetsträning

För att bli en hållbar löpare är det också viktigt att styrketräna hållningsmusklerna för att orka springa med en bra hållning under en längre tid. Träna därför löpstyrka och corestyrka varje vecka.

Det är viktigt att du väljer styrkeövningar som även stabiliserar höft och bål. Risken för löprelaterade skador minskar om du är stark och stabil i dessa muskler samt springer med en bra hållning och ett effektivt löptsteg.

Beställ träningsprogram för corestyrka här.

Träningsprogram för mage, ländrygg och övriga coremuskler
  • Lägg även in lite styrketräning och rörlighetsträning. Viktigt med fot-, ben- och bålstyrka för ett bra löpsteg. Även hoppstyrka kan ingå här, t.ex enbenshopp, boxjump, mångstegshopp mm.
  • Hoppa hopprep för att stärka fotleder och träna upp snabbheten i fötterna. T.ex Tabata-intervaller (8 x 20/10 sekunder) med hopprep i högt tempo – en riktig utmanare för alla som vågar att bli trötta!
  • Spring- eller gå offroad på ojämnt underlag för att träna upp balans och stabilitet över fotleder och höfter. Ha koll på var du sätter fötterna, gömda små gropar under lövhögar är förrädiska.
  • Använd en trailsko med bra markkontakt (lågt drop) och halkfri grovmönstrad/dubbad sula. Se min film om hur jag testade ett par trailskor i Åre.
  • Avsluta alla dina träningspass med lite rörlighetsträning och stretching.

Beställ träningsprogram för löpstyrka här.

Träningsprogram löpstyrka utan hopp och redskap

Sätt upp ett långsiktigt mål för att hålla fokus

Anmäl dig gärna till ett lopp för det ökar motivationen till att komma ut och träna även i dåligt väder. Du vill ju inte komma till starten utan att ha förberett dig inför den prestation som loppet innebär.

Ett lopp är också perfekt om du vill upptäcka nya platser med service hela vägen i form av snitslad bana, energi och dryck. Försök att börja med något kortare lopp på t.ex 5 km. Ju längre loppet är desto tidigare måste du börja planera för det. Det är viktigt att du stegrar distanserna långsamt så att kroppen hinner vänja sig vid längre löpdistanser. Några tips på roliga lopp och tävlingar i Sverige.

Loppet Cooper Trail 7K i Åre. Start- och mållinjen.
Loppet Cooper Trail 7K i Åre. Start- och mållinjen.
Varukorg
Scroll to Top