Rörlighetsträning – dynamisk och statisk

Rörlighetsträning indelas i dynamisk och statisk rörlighet. Dynamisk rörlighet används alltid i slutet av uppvärmningen och statisk rörlighetsträning kan även användas i slutet av ett träningspass. Skillnaden är att i dynamisk rörlighet rör du musklerna runt leden, s.k. dynamiska töjningar och i statisk rörlighet, sk statisk töjning, håller du stilla i ytterläget i ca 30 sekunder eller längre. I vardagslivet använder man nästan alltid dynamisk rörlighet, t.ex plocka upp något på golvet, sträcka dig efter något osv. Det är därför viktigt att vara både stark och rörlig i musklerna.

Statisk rörlighetsträning, s.k. stretching, används också för att förbättra rörligheten. En mix av båda metoderna tycker jag funkar bäst. Det ena utesluter inte det andra.

Det som är viktigt är att aldrig stretcha en kall muskel då detta kan orsaka sträckning eller bristning. Man ska heller inte stretcha muskler och ligament som har en stabiliserande funktion i andra rörelseplan, t.ex utsidan av fotleden vid stretching av ljumsken.

Dynamisk rörlighetsträning

Tips på en övningsserie som kan göras efter ett löppass eller som ett mikropass. Rörlighet för bröst, axlar och styrka för ländrygg!


Scorpions 6 st, rygglyft 6 st. Upprepa 3 varv!

Annons:


Varukorg
Scroll to Top