Utomhusträning i skogen och på utegym

Utomhusträning i skogen och på utegym är funktionell träning som lätt kan varieras. Tips på övningar i skogens gym och på utegym.

Att träna utomhus är en hälsoboost

Jag älskar att träna utomhus och min bästa träningsplats är i skogen eftersom det är både tyst, lugnt och avstressande. Utomhusträning i skogen ger många hälsovinster. Att andas in friskluften och skogens dofter är en extra hälsoboost. Att träna i skogen ger också en känsla av äventyr och där finns allt för att bli uthållig, snabb, stark och rörlig – alltså en effektiv funktionell träning.

Uteträning i alla väder ger stora hälsofördelar, vilket det finns många vetenskapliga bevis på som du kan läsa mer om här. Träna hellre ute än inne och bli friskare, gladare och starkare. Ju mer du lär dig om träning desto lättare hittar du alternativen utomhus. Kvalitet och variation är nyckeln till smart träning så gå ut och ta din träning till en ny nivå och spräng dina gränser!

Oavsett utgångsläge kan du alltid bli uthålligare, snabbare, spänstigare, starkare och rörligare än vad du var igår.

Uteträning med hopp ger starka ben
Uteträning med hopp ger starka ben

Fördelarna med att träna utomhus oavsett väder

Träning mitt i naturen ger många hälsofördelar förutom effektiv och rolig träning.

 • Du får friskluft
 • Dagsljus
 • Du blir piggare
 • En högre endorfinproduktion (endorfiner = hormoner som gör dig glad och lycklig).
 • Du stärker ditt immunförsvar.
 • Virus och bakterier får inte fäste lika lätt utomhus och därför är det lättare att hålla sig frisk.
 • Minskad stress
 • Bättre sömn
 • Samt alla andra positiva hälsoeffekter du får av träning.

Se också artikeln ”Håll dig frisk i skogens gym” där jag blev intervjuad av Hälsofrämjandet om träning i skogen.

Boka en kurs i utomhusträning

Tips på kurser i Kristianstad för både företag och privatpersoner där all träning är utomhus året runt.

Tips på aktiviteter att träna ute

Löpning, vandring, powerwalk, stavgång, cykling, simning, studsmatta, hopprep, inlines, rullskidor, längdåkning och skridskor vintertid, styrketräning, bootcamp, paddling (kanot och kajak), klättring, utförsåkning mm.

Funktionell träning i skogsgymmet

All träning i skogen är en frihetskänsla och det är både kreativt, roligt och effektivt. Kombinera löpningen med att hoppa över träd, balansera, hänga, krypa samt lyfta, dra och rulla stockar! Det är rolig och effektiv träning och bara fantasin sätter gränserna. Träning i skogen ger både bättre balans och koordination då underlaget oftast är ojämnt. Här är lite tips på bra övningar efter löpträning i skogen eller som ett enskilt pass.

Kör alla övningarna efter varandra eller välj ut 2 st och alternera dessa i 3 varv, tex en pulshöjare och en styrkeövning. 8-12 reps/övning eller 20-40 sek/övning.

Tips på övningar i skogens gym

Välj ut några övningar för både ben och överkropp. Kör 3 varv med 8-12 reps/övning eller 20-40 sekunder/övning.

Hinderbana i skogen

Utomhusträning i skogen med en enkel hinderbana. Balansera, krypa, hoppa, springa, snurra. Öka tempot efterhand som du blir säker på de olika hindren. Lätt att fixa till på en bra plats i skogen.

 1. Jämfotahopp över låga hinder.
 2. Springa offroad på ojämn mark.
 3. Vändningar
 4. Krypa under olika hinder.
 5. Skridskohopp över liggande trädstam.
 6. Balansgång på trädstam.
 7. Klättra över olika hinder.

Funktionell träning på utegym och i parken

Styrketräning på utegym och i parken ger både bra träning och mycket friskluft. I parken hittar du många bra träningsredskap. Där finns oftast en lekplats, utegym, bänkar, räcken, trappor m.fl. redskap som kan användas till träning.  Även på andra platser kan dessa redskap finnas. Du kommer att upptäcka många nya träningsplatser i ditt närområde efter nedanstående tips på effektiva övningar på de olika redskapen.

Tips på övningar i utegym

Tips på olika övningar i ett klassiskt utegym. Detta utegym finns i Bromölla och på ett flertal andra orter i landet. Styrkeövningar för ben, rumpa, bröst, rygg, axlar, biceps, triceps, ländrygg och mage. Även pulshöjande övningar och övningar som tränar spänst finns med.

 • Välj 1-2 övningar för varje muskelgrupp och kör 1-3 set med 8-12 repetitioner på varje övning.
 • Alternativt kan du välja ut 2-4 övningar för olika muskelgrupper och köra 1 set av övningarna i cirkelform – minicirkel, dvs 1 varv, kort vila och sen 1 varv till.
 • Eller väljer du ut 8-10 övningar där alla muskelgrupper ingår och kör 1 set av varje övning i cirkelform, vila och upprepa 1 varv till.

Tips på övningar på bänk, stubbe eller större sten

Många redskap i naturen är bra att träna både pulshöjande övningar och styrkeövningar på. Träna lite när du är på bilresa. Bänkar finns t.ex. på alla rastplatser.

övningar på step up, armhävningar och atomic situps
Step up, armhävningar, atomic situps

Välj 3 övningar och kör dessa nonstop i 4-5 min. Håll varje övning så länge du orkar, dvs till max. Alternativt ett visst antal repetitioner eller sekunder av varje övning. Variationsmöjligheterna är oändliga.

Mountainclimber, sittande dips, atomic situps

Onlinekurser

Onlinekurser i löpning och löpstyrka som hjälper dig som nybörjare eller erfaren motionär att lyckas med din träning. Kom igång eller utveckla din träning med en professionellt utformad onlinekurs. Träna när och var du vill i din egen takt. Du lär dig träna effektivt och hållbart!

Träningsprogram

 • Styrketräningsprogram som hjälper dig träna effektivt, hållbart och säkert.
 • Cirkelträningsprogram med bilder för utskrift
 • Ljudfilspass i löpning med effektiv intervallträning

Programmen laddas ned och du tränar offline.

Den här hemsidan använder sig av cookies. Cookies används för att förbättra din upplevelse på hemsidan och för att förbättra vår marknadsföring.  Läs mer